офіційний вебсайт
ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ  СТАТИСТИКИ  У  ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ
49038, м.Дніпро, вул.Столярова, 3,тел.:(056) 778 68 43, (056) 778 67 69, e-mail: ous@dp.ukrstat.gov.ua
  Головна | Соціально-економічне становище області

Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Публікації
Соціально-економічне становище
Статистична інформація
Експрес-випуски
Пресвипуски
Метаописи держстатспостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Замовлення статистичної інформації
Анкетні опитування
Корисна інформація
Юним громадянам
Всеукраїнський перепис населення
Звернення громадян

dneprstat.gov.ua

Архів 2013 2012 2011 2010 2009
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

 

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

 

за січень–березень 2013 року

 

Повідомлення Головного управління статистики

у Дніпропетровській області

 

Промисловість 

 

Індекс промислового виробництва за січень–березень 2013р. відносно січня–березня 2012р. становив 98,6%.

Скорочення випуску продукції спостерігалося у роботі підприємств переробної промисловості (індекс – 95,9%) та сфери з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (90,5%). У добувній промисловості та розробленні кар’єрів рівень виробництва січня–березня попереднього року перевищено (101,8%).

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів підсумки фіксують зростання темпів виробництва продукції як у видобутку кам’яного вугілля та металевих руд, так і основних продуктів розроблення кар’єрів.

У переробній галузі падіння рівня виробництва проти січня–березня 2012р. спостерігалося у машинобудуванні, випуску коксу та продуктів нафтоперероблення, гумових та пластмасових виробів та іншої неметалевої мінеральної продукції, хімічних речовин та хімічної продукції (індекси склали 74,896%), зростання темпів випуску продукції зафіксовано у харчовій галузі, металургії, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності, легкій промисловості (100,9–178,9%).

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів рівень випуску продукції січня–березня 2012р. перевищено, однак, на жаль, галузь поступово уповільнює темпи росту (порівняно з січнем–лютим п.р. на 2,3 в.п., з січнем – на 17,1 в.п.). Позитивно вплинули на підсумки роботи цієї сфери виробники продуктів харчування, де зросли обсяги перероблених та консервованих фруктів та овочів, м’яса і виробів з нього, молочних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, а також готових кормів для тварин (індекси становили 103,8–113,5%), при цьому зменшення виробництва фіксується на підприємствах борошномельно-круп’яної промисловості та з випуску крохмалю та крохмальних продуктів; напоїв, олії та тваринних жирів,  перероблення та консервування риби (83,1–98,7%). В галузі зріс випуск виробів ковбасних (на 3,4%), овочів консервованих натуральних (на 4,3%), масла вершкового (на 11,5%), соків фруктових та овочевих (на 12,3%), виробів здобних (на 13,2%), йогурту, інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 16,1%), м’яса великої рогатої худоби свіжого чи охолодженого (на 20,8%), субпродуктів харчових свійської птиці, заморожених (на 21,8%), джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових (на 39,1%), м’яса свійської птиці замороженого (у 1,7 раза), сирів жирних (у 2,3 раза). Водночас зменшено випуск олії соняшникової нерафінованої (на 7,1%), круп та борошна грубого помелу з пшениці (на 50,5%), вод натуральних мінеральних негазованих та газованих (на 45,8% та 38,2% відповідно).

На підприємствах легкої промисловості отримано зростання випуску продукції завдяки успіхам як у текстильному виробництві, так і у виробництві шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. В галузі збільшено випуск суконь жіночих та дівчачих (на 2,8%), светрів, пуловерів, кардиганів, жилетів, виробів подібних трикотажних та в’язаних (на 19,4%), курток, піджаків та блейзерів чоловічих та хлопчачих з тканин бавовняних або синтетичних (у 1,5 раза), одягу робочого чоловічого та хлопчачого іншого з тканини бавовняної або з волокон синтетичних (у 1,8 раза). При цьому скорочено випуск пальт, напівпальт, плащів, накидок тощо, чоловічих та хлопчачих (на 80%).

На підприємствах з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності збільшено випуск коробок та ящиків з паперу та картону гофрованих (на 2,1%), шпалер та подібних виробів з паперу для покриття стін; паперу прозорого для вікон (на 10,5%), тари дерев’яної іншої та її частин (на 37,7%), деревини, уздовж розпиляної чи розколотої, завтовшки більше 6 мм (у 2 рази). При цьому скоротився випуск вікон та їх рам, дверей балконних та їх рам, дверей та їх коробок і порогів (на 9,4%), мішків та пакетів з паперу (на 65%).

У промисловому виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення у січні–березні 2013р. вироблено коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного; коксу газового 825,2 тис.т, що менше, ніж за січень–березень 2012р. на 16,1%, смол кам’яновугільних чи мінеральних інших – 33,1 тис.т, що менше на 17,7%.

У галузі з випуску хімічних речовин і хімічної продукції скоротився випуск пластмас у первинних формах на 9,6%, засобів мийних та для чищення – на 10,2%, фарб та лаків на основі акрилових або вінілових полімерів, у водному середовищі – на 16,9%, кислоти сірчаної – на 29,9%, при цьому збільшено виробництво добрив азотних мінеральних чи хімічних на 6,9%.

Падіння рівня виробництва проти січня–березня 2012р. зафіксовано у діяльності з випуску гумових та пластмасових виробів (індекс – 74,6%), та іншої неметалевої мінеральної продукції (93,8%). Підприємствами зменшено випуск вапна негашеного, гашеного та гідравлічного на 12,5%, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю – на 39,5%, виробів вогнетривких – на 52%. Водночас у галузі збільшено виробництво розчинів бетонних, готових для використання на 6%, плиток та плит керамічних – на 2,6%, клінкерів цементних – на 25,9%, виробів багатошарових, ізолюючих зі скла – у 1,6 раза.

У металургійному комплексі області проти січня–березня 2012р. відбулося зростання випуску продукції металургії (індекс – 103%). Збільшено виплавку чавуну на 98 тис.т (4,3%), випуск прокату готового чорних металів – на 73,1 тис.т (5,9%), сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям – на 142,9 тис.т (7,9%), одночасно зменшено випуск труб та трубок, профілів порожнистих зі сталі на 13,2 тис.т (3,8%). У секторі переділу і випуску готових металевих виробів, крім машин та устатковання, рівень виробництва відповідного періоду попереднього року також перевищено (116,3%).

У машинобудуванні проти січня–березня 2012р. випуск продукції (товарів, послуг) значно скорочено (індекс – 74,8%), що стало результатом падіння виробництва інших транспортних засобів (59,9%), зокрема залізничних локомотивів і рухомого складу (54,7%). Не під силу виправити ситуацію було підприємствам, які впливово збільшили випуск продукції – з виробництва машин та устатковання, комп’ютерів, електронної та оптичної продукції, а також електричного устатковання (індекси 105,1%, 109,4% та 118,2% відповідно). В галузі зменшено випуск вагонів вантажних та вагонів-платформ, залізничних або трамвайних несамохідних, а також обсягів виготовлених вузлів, деталей та комплектуючих для експлуатаційних потреб і технічного обслуговування рейкового рухомого складу.

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря індекси промислової продукції формуються показниками роботи провідних енергогенеруючих та енергорозподільчих підприємств області, де темп випуску продукції склав 90,4%. Загалом у січні–березні 2013р. вироблено електроенергії 3,5 млрд.кВт·год, що на 12,9% менше, ніж за січень–березень 2012р.

За січень–лютий 2013р. промисловими підприємствами-учасниками короткотермінових обстежень реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 31,9 млрд.грн., з неї продукції добувної та переробної промисловості – на 25,7 млрд.грн., що за вагою вкладу в загальноукраїнський обсяг обороту від промислової діяльності (18,2%) поступається лідерством тільки промисловості Донеччини (19,4%).

У структурі загальнообласного обороту майже чотири п’ятих виручки припадає на продукцію металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім виробництва машин і устатковання, добувної промисловості й розроблення кар’єрів та діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. В обсязі реалізованої за основними промисловими групами (Відповідно до європейської класифікації основних промислових груп (MIGs)).переважну частку (64,4%) займають товари проміжного споживання, енергія складає близько чверті (24,7%), споживчі товари нетривалого вжитку та тривалого користування – 6,3% та 0,1% відповідно, інвестиційні товари – 4,5%.

 

Сільське господарство

 

За січень–березень 2013р. загальне виробництво продукції сільського господарства порівняно з січнем–березнем 2012р. скоротилося на 4,5%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – на 5,8%, у господарствах населення – на 0,8%.

На початок квітня п.р. сівбу ярих культур було розпочато в 13 районах області. За оперативними даними, у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) ярі культури посіяно на площі 6,6 тис.га, проти 2,8 тис.га торік. Зернові та зернобобові культури (без кукурудзи) по ярому клину посіяно на площі 5,9 тис.га, що у 2,3 раза перевищує минулорічний показник. Більше 82% площ ярового клину займає ячмінь.

Значно краще попереднього року перезимували посіви озимих культур. За оперативними даними, у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) за станом на 1 квітня п.р. загинуло 0,8 тис.га озимих на зерно та зелений корм, що становить 0,2% до посіяного (торік – 20,3 тис.га, або 3,8%). Під посів ярих культур (включаючи весняне підживлення озимих, що збереглися) сільгосппідприємствами було внесено 10,7  тис.т мінеральних добрив та 1,5 тис.т органіки, у 2012р. відповідно 6,1 та 2,7 тис.т.

За січень–березень 2013р. господарствами всіх категорій реалізовано на забій 72,5 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 1,1% більше порівняно з аналогічним періодом 2012р., вироблено 54,2 тис.т молока (на 5% більше) та 249,6 млн.шт. яєць (на 5,4% менше).

У структурі реалізації худоби та птиці на забій сільськогосподарськими підприємствами (крім малих) частка птиці склала 81,3% (торік – 81%), у т.ч. бройлерів – 98,8% (98,9%); свиней – 17% (17,3%); великої рогатої худоби – 1,6% (1,7%).

За розрахунками, на 1 квітня 2013р. загальне поголів’я великої рогатої худоби становило 157,5 тис. голів (на 0,1% більше, ніж на 1 квітня 2012р.), у т.ч. корів – 81,2 тис. голів (на 0,2% більше); свиней – 495,2 тис. голів (на 11,9% менше), овець і кіз – 77,7 тис голів (на 2,5% більше), птиці всіх видів – 15583,7 тис. голів (на 9,3% менше). У господарствах населення утримувалося 75,2% загальної чисельності великої рогатої худоби (торік – 75,2%), у т.ч. корів – 80,3% (81,5%), свиней – 26,6% (26,3%), овець та кіз – 77,3% (74,5%), птиці всіх видів – 26,7% (22,1%).

Загальний обсяг реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції за січень–березень 2013р. порівняно з відповідним періодом 2012р. зменшився на 29%, у т.ч. продукції рослинництва – на 56%, продукції тваринництва, навпаки, збільшився на 0,9%. У структурі загального обсягу реалізації продукція тваринництва займала 60,8%, рослинництва – 39,2%, (у січніберезні 2012р. відповідно 47,2% та 52,8%).

Середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами у січні–березні 2013р. порівняно з відповідним періодом 2012р. зросли на 8,4%, у т.ч. на продукцію рослинництва – на 29,2%, на продукцію тваринництва, навпаки, знизились на 1,6%.

На 1 квітня 2013р. в сільськогосподарських підприємствах (крім малих) та підприємствах, що здійснюють зберігання, переробку зернових культур, було в наявності 490 тис.т зерна (на 57,9% менше проти 1 квітня 2012р.), у т.ч. 231,6 тис.т пшениці (на 56,7% менше). Безпосередньо в аграрних підприємствах зберігалося 267,1 тис.т зерна (на 54,2% менше), у т.ч. 90,7 тис.т пшениці, 89,8 тис.т кукурудзи, 67,6 тис.т ячменю, 1,1 тис.т жита. Зернозберігаючі та зернопереробні підприємства мали в наявності 222,9 тис.т зерна, у т.ч. зернозберігаючі – 116,9 тис.т.

Запаси насіння соняшнику становили 293,9 тис.т (на 26,7% менше проти 1 квітня 2012р.), з них безпосередньо в аграрних підприємствах (крім малих) – 122,3 тис.т, в підприємствах, що здійснюють його переробку та зберігання – 171,6 тис.т.

 

Будівельна діяльність

 

За січень–березень 2013р. підприємствами області виконано будівельних робіт власними силами на суму 846,1 млн.грн. Індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом 2012р. становив 83%.

У січні–березні 2013р. порівняно з січнем–березнем 2012р. скоротилось будівництво інженерних споруд (на 25%), частка яких у загальному обсязі будівництва становила 66,4%.

За характером будівництва обсяги робіт розподілились таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 75,2% загального обсягу, решта – з капітального і поточного ремонтів (9,9% та 14,9% відповідно).

На міста Дніпропетровськ і Кривий Ріг припадає майже 80% виконаних будівельних робіт.

 

Інноваційна діяльність

 

Упродовж 2012р. інновації, спрямовані на удосконалення технологічної і технічної бази виробництва, оновлення продукції, здійснювали 78 підприємств, або 10,7% від загальної кількості обстежених промислових підприємств області. За звітний період було впроваджено 104 нові технологічні процеси, придбано 41 нову технологію, освоєно виробництво 164 найменувань інноваційних видів продукції, з них 56 – нових видів техніки.

Інноваційну продукцію реалізувало 45 промислових підприємств на суму   1692,4  млн.грн., що склало 0,8% від загального обсягу реалізованої промислової продукції.

 

Наукова діяльність

 

Науковцями 69 організацій та підприємств області у 2012р. виконано наукових та науково-технічних робіт в обсязі 1241,1  млн.грн. проти 1062,2 млн.грн. у 2011р. Чисельність виконавців збільшилась на 1,2% і на кінець 2012р. дорівнювала 9 тис. осіб.

Внутрішні витрати на виконання наукових досліджень і розробок склали 903  млн.грн. або 74,8% валових витрат. За рахунок державного бюджету профінансовано лише 26,9% наукових та науково-технічних робіт (243,1 млн.грн.).

Усього виконано 2411 розробок, що на 15,9% менше у порівнянні з  2011р., 159 з них – із пріоритетних напрямів розвитку науки й техніки (у 2011р. – 307).

 

Транспорт

 

За січень–березень 2013р. підприємствами транспорту перевезено 27,2 млн.т вантажів, що на 10,3% більше від обсягу перевезень у січні–березні 2012р. Вантажооборот склав 8,5 млрд.ткм (94,1% до аналогічного показника минулого року).

Послугами пасажирського транспорту області скористалися 134,7 млн. осіб, що на 2,9% менше, ніж торік. Пасажирооборот збільшився на 2,3% і дорівнював 2,1 млрд.пас.км.

Залізницею відправлено 23,5 млн.т вантажів (на 5,4% більше від обсягу січня–березня 2012р.) та 8,7 млн. пасажирів (на 1,4% більше минулорічного показника). Вантажооборот зменшився на 6,5% і становив 8  млрд.ткм.  Пасажирооборот зріс на 4,9% та склав 703,7 млн.пас.км.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням фізичних осіб-підприємців) за січень–березень 2013р. доставлено 3,7 млн.т вантажів, що в 1,6 раза більше тогорічного показника. Вантажооборот збільшився на 4,1% і дорівнював 481,9 млн.ткм. Кількість пасажирів, які обрали для переміщення автотранспорт, становила 78,9 млн. осіб (99,7% до минулорічного показника). Пасажирська робота склала 1,1 млрд.пас.км, що на 7,8% більше, ніж торік.

Водним транспортом області перевезено 30,4 тис.т вантажів, що у 2,6  раза більше показника січня–березня 2012р. Вантажооборот збільшився у 3,7 раза та дорівнював 4,3 млн.ткм.

Авіаційним транспортом було транспортовано 0,1 тис.т вантажів, вантажооборот становив 0,7 млн.ткм, що відповідно на 22,7% та 31,9% менше обсягу попереднього року. Послугами авіаперевізників скористались 8,3 тис. осіб, виконано пасажирооборот – 4 млн.пас.км, що становить відповідно 10,8% та 9,6% від обсягу січня–березня 2012р.

Трамвайно-тролейбусним парком області перевезено 45,2 млн. осіб (92,5% до тогорічного показника), у т.ч. приблизно дві третини – безкоштовно.

Кількість пасажирів, які обрали для переміщення метрополітен, становила 1,9 млн. осіб (на 10,6% менше, ніж торік), 38,8% з них скористались правом пільгового проїзду.

 

Зв’язок

 

На території Дніпропетровської області у січні–лютому 2013р. послуги зв’язку споживачам усіх категорій надавали 147 підприємств-операторів (провайдерів). Доходи підприємств зв’язку склали 339,6 млн.грн., що на 7,6% менше показника січня–лютого 2012р. у тарифах 2013р.

Сума коштів, отриманих від надання послуг зв’язку населенню, зменшилась на 6,3% та становила 228,2 млн.грн. В обсязі цих надходжень мобільний (стільниковий) зв’язок складав 57%, телефонний міський – 17,5%, комп’ютерний – 11,8%, передача і прийом телевізійних та радіопрограм, радіозв’язок – 5,8%, поштовий – 3,7%, телефонний міжміський – 2,7%.

Популярністю у населення користувалися послуги мобільного зв’язку, тому доходи порівняно з січнем–лютим 2012р. збільшилися на 2,9%.

 

Послуги

 

У березні 2013р., за попередніми даними, обсяг реалізованих підприємствами області нефінансових послуг дорівнював 1,4 млрд.грн. (що у порівнянних цінах на 9,4% менше, ніж у березні 2012р.), у тому числі безпосередньо населенню було надано послуг на суму 285,5 млн.грн.

 

Зовнішня торгівля товарами

 

Згідно з даними, що підготовлені на основі інформації Державної митної служби України, у січні–лютому 2013р. обсяги експорту товарів становили 1611,5 млн.дол. США, імпорту - 777,4 млн.дол., і проти відповідного періоду минулого року експорт збільшився на 6%, імпорт зменшився на 17,4%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами складало 834,1 млн.дол. (у січні–лютому 2012р. – 579,6 млн.дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 2,1 (торік - 1,6).

Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 123 країн світу.

У загальних обсягах експорту та імпорту області питома вага країн СНД становила відповідно 37,3% та 24%, Азії - 36,7% та 23,6%, Європи – 17,4% та 40,1%, Африки – 5,6% та 3,2%, Америки – 3% та 8,5%.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. У січні-лютому 2013р. до них експортовано товарів на 279,2  млнол. (17,3% експорту області), імпортовано - на 299,5 млн.дол. (38,5% імпорту області), і порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги експорту збільшились на 1,2%, імпорту - на 7,5%. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі – на 63,8 млн.дол., Чехії – на 47,5 млнол., Словаччини – на 33,5 млн.дол. Найбільше отримано товарів з Польщі (на 72,7  млнол.), Німеччини (на 55,4 млн.дол.) та Італії (на 23,1 млн.дол.).

Основу товарної структури експорту області складали чорні метали (38,3% загального обсягу). До країн СНД спрямовано 32,5% експорту цієї групи товарів, до країн ЄС7,3%.

У вартісному виразі за січень-лютий 2013р. обсяг експорту чорних металів склав 617,5 млнол., руд, шлаків і золи – 344,8 млн.дол., виробів з чорних металів 231,2 млн.дол., залізничних локомотивів 82,1 млн.дол., продуктів неорганічної хімії 74,2 млн.дол., машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання41 млн.дол., добрив36 млн.дол., паперу та картону – 23,8 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги палива мінерального; нафти та продуктів її перегонки, яких отримано на 128,2 млн.дол. (16,5% загального обсягу імпорту), полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них – на 101,2  млн.дол. (13%), фармацевтичної продукції – на 99,4 млн.дол. (12,8%), машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – на 86,7 млн.дол. (11,1%), чорних металів – на 52,2 млн.дол. (6,7%), засобів наземного транспорту, літальних апаратів, плавучих засобів – на 40,3  млн.дол. (5,2%), паперу та картону – на 24,2 млн.дол. (3,1%).

 

Внутрішня торгівля

 

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств, що здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами – підприємцями) за січень–березень 2013р. становив 14,7 млрд.грн., що на 10,1% більше обсягу січня–березня 2012р.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб – підприємців) за січень–березень 2013р. склав 359,8 млн.грн. і проти відповідного періоду попереднього року майже не зазнав змін (100,3%).

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства, за звітний період дорівнював 8,6 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 9,1% більше обсягу січня–березня 2012р. Обсяг роздрібного товарообороту за березень 2013р. становив 3,1 млрдрн. і проти березня 2012р. в порівнянних цінах збільшився на 12%, проти лютого 2013р. – на 12,9%.

 

Ціни і тарифи

 

Індекс споживчих цін по Дніпропетровській області у лютому 2013р. до попереднього місяця склав 100%, з початку року – 100,5%.

У лютому 2013р. індекс споживчих цін на продукти харчування та безалкогольні напої був на стовідсотковому рівні. При цьому знизилися ціни на цукор (на 3%), м’ясо та м’ясопродукти (на 0,9%), рибу та продукти з риби (на 0,6%), олію соняшникову (на 0,2%). Водночас на 2,4% подорожчали фрукти, на 0,9–0,6% – молоко, рис, продукти переробки зернових, кисломолочна продукція, овочі, маргарин.

Приріст цін на алкогольні напої, тютюнові вироби склав 0,2% за рахунок подорожчання алкогольних напоїв на 0,5%.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зменшилися на 0,4% внаслідок діючої в області диференційованої плати за центральне опалення.

У сфері охорони здоров’я зафіксовано підвищення цін на 0,9%, у т.ч. на послуги лікарень – на 1,9%, амбулаторні послуги – на 0,7%, фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання – на 0,3%.

Зниження цін на транспорт у цілому на 0,1% у першу чергу спричинене здешевленням палива та мастил на 0,7%. Разом з цим послуги залізничного пасажирського транспорту подорожчали на 1,3%.

Послуги закладів освіти подешевшали на 0,6%, що зумовлено зменшенням вартості дошкільної та початкової освіти на 2,1%.

Крім того, відмічалося зниження цін на одяг і взуття (на 0,4%), підвищення – у сфері відпочинку та культури (на 0,3%).

За січень–лютий 2013р. продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 0,2%. Найбільше зросли ціни на овочі та фрукти (на 8,5% та 3,5% відповідно); на 1,5–0,3% – на сметану, молоко, сири, масло, макаронні вироби, сало, кисломолочну продукцію, маргарин, хліб, кондитерські вироби з борошна. У той же час подешевшали цукор (на 5,9%), м’ясо та м’ясопродукти (на 2%), риба та продукти з риби (на 1,3%), олія соняшникова (на 1%).

Плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива збільшилася на 2,7%.

У сфері охорони здоровя ціни підвищилися на 1,5%, а саме: на послуги лікарень – на 2%, фармацевтичну продукцію – на 1,3%, амбулаторні послуги – на 1,2%.

Зниження цін у сфері транспорту становило 0,3% і, перш за все, було спричинене здешевленням палива і мастил на 1,6%. Натомість на 2,6% подорожчали послуги залізничного пасажирського транспорту.

Крім того, на 1–0,2% зросли ціни на алкогольні напої, у сфері відпочинку і культури, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла. Водночас одяг і взуття подешевшали на 0,8%.

 

Доходи населення

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах області та їх відокремлених підрозділах з чисельністю найманих працівників 10 і більше осіб, у січні–лютому 2013р. становила 3157 грн., що у 2,8 раза перевищує рівень мінімальної заробітної плати, визначений на державному рівні з 1 січня 2013р. (1147 грн.).

В економіці області залишалась значною диференціація рівнів оплати праці. До видів економічної діяльності, де складалась найвища зарплата, належали установи сфери мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, а також організації, які здійснюють фінансову та страхову діяльність, у промисловості – підприємства металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів та добувної промисловості і розроблення кар’єрів, де заробітна плата працівників була більша, ніж середній показник по області на 54–86%.

Водночас заробітна плата працівників підприємств текстильного виробництва, виробництва шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів була майже наполовину менша за середню по області.

Упродовж січня–лютого 2013р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в області зменшилась на 4,6%, або на 474,5 тис.грн. і за станом на 1 березня 2013р. склала 9,9 млн. грн., або 0,3% фонду оплати праці, нарахованого за лютий п.р.

Із загального обсягу боргу 3 млн.грн. (30%) припадає на економічно активні підприємства, що на 7,2% менше показника, який склався за станом на 1 січня 2013р.

Упродовж січня–лютого п.р. повністю ліквідовано заборгованість із заробітної плати на підприємствах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності; в організаціях, що функціонують у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування; на підприємствах по виготовленню виробів з деревини, виробництву паперу та поліграфічної діяльності; по виробництву автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів.

Разом з тим, поновилися зазначені борги на підприємствах по виробництву хімічних речовин і хімічної продукції; водопостачання, каналізації, поводження з відходами; по виробництву комп’ютерів, електронної та оптичної продукції, а також оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів і за станом на 1 березня 2013р. склали 792,5 тис.грн., 89,7, 40 і 19,2 тис.грн. відповідно. У 5,4 раза побільшали вони у сфері діяльності підприємств сільського, лісового та рибного господарства, у 5 разів – у будівництві.

Знов від несвоєчасних розрахунків із заробітної плати почав потерпати персонал економічно активних підприємств, розташованих у містах Кривому Розі та Павлограді, якому на початок березня п.р. не виплачено 159,8 тис.грн. і 89,7  тис.грн. відповідно. Водночас повністю виправилась ситуація у Павлоградському та Солонянському районах області.

Чисельність працівників економічно активних підприємств, яким не виплачено заробітну плату, за станом на 1 березня 2013р. дорівнювала 1,3 тис. осіб. При цьому кожному з них заборгували у середньому по 2215 грн., що майже на третину менше розміру середньої заробітної плати в області у лютому 2013р.

Надання субсидій. У січні–лютому 2013р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулись 7,9 тис. сімей, призначено таку допомогу 9,1 тис. сімей на суму 1,5 млн.грн.

Допомогу у вигляді субсидії готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у січні–лютому 2013р. було призначено 1,4 тис. сімей на загальну суму 1 млн.грн., а отримала її 441 сім’я у сумі 355,8 тис.грн.

Оплата населенням житлово-комунальних послуг. Платежі населення за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за січень–лютий 2013р. склали 810 млнрн. або 85,2% нарахованих сум (торік – відповідно 788,3 млн.грн. та 72,4%).

За станом на 1 березня 2013р. населення області заборгувало 2043,2  млнрн. з оплати житлово-комунальних послуг, крім того, 118,1 млн.грн. – за електропостачання. Заборгованість за ЖКП зменшилась на 2,6% порівняно з  минулорічним показником.

У лютому 2013р. мешканцям регіону було нараховано 440,8 млнрн. за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, централізоване водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, газопостачання та вивезення побутових відходів (без урахування сум призначених субсидій на відшкодування перелічених видів платежів). Надійшло від споживачів зазначених послуг 404,8 млнрн., крім того, за електропостачання – 87,5 млн.грн. Рівень оплати населенням за надані послуги у середньому по області становив 91,8% (у лютому 2012р. – 74,6%).

 

Ринок праці

 

За даними державної служби зайнятості, у січні–березні 2013р. офіційного статусу безробітних набули 14,8 тис. громадян. Їх чисельність упродовж березня п.р. зменшилась на 4% і за станом на 1 квітня 2013р склала 36,2 тис. осіб, з яких 55,2% становили жінки, 42,5% – особи у віці до 35 років. Серед кожних 100 безробітних 32 особи розраховували на додаткові гарантії щодо працевлаштування.

У загальній чисельності безробітних нараховувалось 19,1% робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин, 14,2% – працівників сфери торгівлі та послуг, 12,8% – службовців, керівників, менеджерів, 12,2% – кваліфікованих робітників з інструментом, 10,4% – фахівців.

Рівень зареєстрованого безробіття у цілому по області не зазнав суттєвих змін і за станом на 1 квітня 2013р. залишився на позначці 1,8% від чисельності населення працездатного віку. При цьому зазначений показник серед сільського населення складав 3,2%, серед мешканців міських поселень – 1,5%.

За повідомленнями підприємств, установ та організацій, кількість вільних робочих місць і вакантних посад протягом березня 2013р. зросла на 10,2% та на кінець місяця становила 8,5 тис. одиниць. Загалом по області переважає попит на працівників найпростіших професій, для яких призначалось 25 з кожних 100 таких місць, та на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин – 21. Поряд з цим практично не було потреби у кваліфікованих робітниках сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства, а також у технічних службовцях.

Навантаження безробітного населення на одне вільне робоче місце (вакансію) на кінець березня 2013р. становило 4 особи проти 5 осіб – на відповідну дату попереднього місяця. У містах1 Павлограді згаданий показник дорівнював 1 особі, у Кривому Розі – 2 особам. Водночас у Петриківському районі на одне вільне робоче місце (вакансію) претендували 27 осіб, в Апостолівському – 12.

За сприяння державної служби зайнятості у березні 2013р. було працевлаштовано 3,1 тис. осіб , що в 1,9  раза більше, ніж у попередньому місяці. Серед працевлаштованих громадян 32,1% складають жінки, менше половини (40,2%) – особи у віці до 35 років.

 

Рівень працевлаштування безробітних громадян у січні–березні п.р. становив 12,2%. У містах зазначений показник знаходився в межах від 15,6% – у Першотравенську до 7,6% – у Марганці, у районах – від 24,4% у Юр’ївському до 6,5% – в Апостолівському.

Середньооблікова чисельність громадян, які у березні 2013р. отримували допомогу по безробіттю із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, становила 28,9 тис. осіб. Середній розмір такої допомоги склав 1294 грн., що на 12,8% більше рівня мінімальної заробітної плати, визначеної державою з 1 січня 2013р. (1147 грн.).

____________

1 Дані наведено по районих та міських центрах зайнятості.

Примітка. У зв’язку з набранням чинності з 1 січня 2013р. Закону України “Про зайнятість населення” та відповідно зміною методології формування державною службою зайнятості системи показників щодо зареєстрованого ринку праці порівняння даних з відповідним періодом 2012р. не здійснюється.

 

Демографічна ситуація

 

Чисельність наявного населення Дніпропетровської області за станом на 1 березня 2013р., за оцінкою, складала 3305,3 тис. осіб. Упродовж січня–лютого 2013р. вона скоротилася на 2,5 тис. осіб. Загальне зменшення населення сталося виключно за рахунок його природного скорочення.

Порівняно з відповідним періодом минулого року природне скорочення населення зменшилось на 5,7%, що пов’язано зі зниженням рівня смертності населення з 16,6 особи  на 1000 жителів у січні–лютому 2012р. до 16,2 – у січні–лютому 2013р. Залишилось суттєвим перевищення кількості померлих над числом живонароджених: на 100 померлих припадало 68 народжених дітей.

Упродовж січня–лютого 2013р. порівняно з аналогічним періодом 2012р. кількість прибулих мігрантів збільшилась на 7 осіб (0,1%), вибулих – зменшилась на 110 осіб (2%), і становила, 5643 та 5359 осіб відповідно.

Переважну частину мігрантів, які обрали місцем постійного проживання Дніпропетровщину, склали прибулі з областей України (73,3%), решта – з-за кордону країни.

Більшість осіб, що виїхали за межі області, обрали своїм місцем проживання регіони України (92,7%), до інших держав емігрувало 7,3%.

 

 

 

Головне управління статистики

у Дніпропетровській області

 

 
 
Про Головне управління  ::  Діяльність Головного управління   ::  Доступ до публічної інформації   ::  Нормативно-правова база  ::  Корисна інформація
 Статистична звітність  ::  Терміни подання звітності  ::  Перепис населення 2001  ::  Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Новини  ::  Публікації   ::  Соціально-економічне становище   ::  Експрес-випуски ::  Пресвипуски  ::  Статистична інформація 
Замовлення статистичної інформації  ::  Конкурс на зайняття посад державної служби
Copyright © 2005-2024
Головне управління статистики у Дніпропетровській області