офіційний вебсайт
ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ  СТАТИСТИКИ  У  ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ
49038, м.Дніпро, вул.Столярова, 3,тел.:(056) 778 68 43, (056) 778 67 69, e-mail: ous@dp.ukrstat.gov.ua
  Головна | Соціально-економічне становище області

Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Публікації
Соціально-економічне становище
Статистична інформація
Експрес-випуски
Пресвипуски
Метаописи держстатспостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Замовлення статистичної інформації
Анкетні опитування
Корисна інформація
Юним громадянам
Всеукраїнський перепис населення
Звернення громадян

dneprstat.gov.ua

Архів 2014 2013 2012 2011 2010 2009
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

 

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

за 2014 рік

 

Повідомлення Головного управління статистики

у Дніпропетровській області

 

Промисловість

 

Індекс промислового виробництва області за 2014р. проти 2013р. склав 92,3% (порівняно з результатами за січень–листопад п.р. темпи падіння поглибились на 0,5 в.п.).

Підсумки діяльності індустрії регіону формувалися під впливом скорочення обсягів випуску продукції (товарів, послуг) на підприємствах усіх основних видів промислової діяльності: переробних (індекс – 88,7%), зайнятих у добуванні корисних копалин і розробленні кар’єрів (94,5%), а також сфері з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (97%).

У добувній промисловості та розробленні кар’єрів суттєвим фактором скорочення темпів виробництва стала робота підприємств з видобутку залізних руд (індекс – 92,8%), які зменшили випуск концентратів залізорудних неагломерованих на 4,1% та агломерованих – на 11,6%. Гальмувала роботу галузі і діяльність підприємств з видобутку інших корисних копалин та розроблення кар’єрів (91,6%).

У харчовій промисловості падіння рівня випуску продукції проти 2013р. відбулося під впливом скорочення обсягів перероблення та консервування риби, фруктів та овочів, випуску напоїв, молочної продукції, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів та інших харчових продуктів (індекси 62,9–95,4%). Водночас зріс випуск готових кормів для тварин, борошномельно-круп’яної продукції, крохмалів та крохмальних продуктів, м’яса і м’ясних продуктів, олії та тваринних жирів (102,3–108%). Товаровиробниками галузі зменшено випуск йогурту та інших ферментованих чи сквашених молока та вершків (на 2,2%), сирів свіжих неферментованих (недозрілих, невитриманих), включаючи сироваточний та кисломолочний сир (на 9,3%), вод мінеральних негазованих (на 10,6%) та газованих (на 13%), масла вершкового (на 13%), шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао (крім какао-порошку підсолодженого) у пакуваннях масою понад 2 кг (на 13,7%) та менше 2 кг (на 22%), соків фруктових та овочевих (на 31,3%), напоїв безалкогольних (на 47%), пряників та виробів аналогічних (на 49,1%). При цьому зріс випуск виробів ковбасних (на 0,6%), м’яса свіжого чи охолодженого свійської птиці, свиней та великої рогатої худоби (на 3,1%, 43,4% та у 4,4 раза відповідно), круп (на 15,4%), борошна (на 17,2%), олії соняшникової нерафінованої та її фракцій, крім фракцій зі зміненим хімічним складом (на 18,9%).

На підприємствах легкої промисловості зафіксовано скорочення обсягів виробництва шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, одягу (індекси 35,2% та 88% відповідно). Покупців, які віддають перевагу продукції виробників регіону, чекає зменшення кількості випущених ними светрів, пуловерів, кардиганів, жилетів та виробів подібних трикотажних та в’язаних (на 9,1%), жіночих та дівчачих блузок, сорочок та батників (на 15,7%), білизни постільної (на 27,5%), виробничих та професійних комплектів, костюмів з тканини бавовняної або з волокон синтетичних (на 34,2%), чоловічих та хлопчачих сорочок, крім трикотажних (на 41,3%). Водночас у текстильному виробництві області рівень випуску продукції 2013р. перевищено (115,8%).

У галузі з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічній діяльності не досягнуто рівня випуску продукції 2013р. через роботу підприємств з виготовлення паперу й виробів з нього (індекс – 86%). Товаровиробниками галузі зменшено випуск коробок та ящиків з паперу або картону гофрованих (на 3,7%), паперу та картону гофрованого у рулонах або аркушах (на 13,8%), шпалер та виробів з паперу для покриття стін подібних; паперу прозорого для вікон (на 19,7%), при цьому зріс випуск деревини, уздовж розпиляної чи розколотої, розділеної на частини чи лущеної, завтовшки більше 6 мм; шпал з деревини для залізничних чи трамвайних колій непросочених (на 12%), вікон та їх рам, дверей балконних та їх рам, дверей та їх коробок та порогів з деревини (на 24,3%).

У промисловому виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення фіксується стале нарощення обсягів виробництва продукції: підприємствами випущено більше, ніж у 2013р. коксу та напівкоксу з вугілля кам’яного; коксу газового на 9,6%, смол кам’яновугільних чи мінеральних інших – на 9,5%.

У галузі з випуску хімічних речовин і хімічної продукції зменшено випуск засобів мийних та для чищення (на 6,2%), фарб та лаків як на основі акрилових або вінілових полімерів у водному середовищі, так і на основі поліефірів, акрилових і вінілових полімерів у неводному середовищі, розчинів (на 6,7% та 8,8% відповідно), кислоти сірчаної (на 7,7%), пластмас у первинних формах (на 9,9%), клеїв (на 10,2%).

Падіння темпів виробництва проти 2013р. відбулося на підприємствах з випуску гумових і пластмасових виробів та іншої неметалевої мінеральної продукції – індекси промислової продукції становили 98,7% та 94,8% відповідно. Ними скорочено випуск покриття для підлоги, стін або стелі, з пластмас, у рулонах або в плитках на 18,5%, мішків та пакетів (у т.ч. конусоподібних) з полімерів етилену – на 16,1%, труб, трубок, шланг та фітингів до них з пластмас – на 4,9%, а для потреб будіндустрії зменшено випуск вапна негашеного, гашеного та гідравлічного на 0,6%, блоків та цегли з цементу, бетону або каменю штучного для будівництва – на 2,2%, портландцементу, цементу глиноземистого, цементу безклінкерного шлакового, цементу гідравлічного подібного – на 14,3%, розчинів бетонних, готових для використання – на 30,6%, елементів конструкцій збірних для будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю – на 31,9%, виробів вогнетривких – на 37,7%. Водночас зросло виробництво плиток та плит керамічних на 4,6%, цегли невогнетривкої керамічної будівельної – на 16,4%.

У металургії та металообробці формування індексу промислової продукції (93,2%) відбулося під впливом діяльності з виплавки чавуну, сталі та феросплавів (95,3%), випуску трубної продукції (90,4%), металообробки (92,4%). У галузі зменшено виплавку чавуну переробного і дзеркального у чушках, болванках чи формах первинних інших на 3,5%, випуск сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям – на 3,5%, виробництво конструкцій збірних будівельних з чавуну чи сталі – на 12,6%, прокату готового чорних металів – на 10,4%, дроту зі сталі – на 9,7%, труб та трубок, профілів порожнистих зі сталі – на 12,3%.

У машинобудуванні значне (індекс – 64,3%) скорочення виробництва продукції (товарів, послуг) стало фактом через падіння випуску електричного устатковання (індекс  47%), інших автотранспортних засобів (60,2%), зокрема залізничних локомотивів і рухомого складу (54,5%), комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (75,4%), машин та устатковання (88,8%). У галузі зменшено випуск машин для сортування, подрібнення, змішування та подібних видів оброблення ґрунту, каменю, руд і речовин мінеральних інших (на 21,8%), апаратури електричної для комутацій або захисту електричних схем на напругу більше 1000В (на 36,4%), машин бурильних та прохідницьких (на 44,1%), електроприладів для обігрівання приміщень та обігрівання ґрунту (на 55,3%), акумуляторів електричних свинцевих для запуску поршневих двигунів внутрішнього згоряння (на 57%), вагонів вантажних та вагонів-платформ залізничних або трамвайних несамохідних (на 84,7%).

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря формування індексів промислової продукції відбулося під впливом планування навантажень для провідних підприємств електроенергетики регіону на державному рівні – темп випуску продукції на них склав 97%.

За січень–листопад 2014р. промисловими підприємствами-учасниками короткотермінових обстежень реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 213,6 млрд.грн., з неї продукції добувної та переробної промисловості – на 184,2 млрд.грн., що відповідає найбільшому за вагою вкладу в загальноукраїнський обсяг обороту від промислової діяльності (20%).

У структурі регіонального обороту від промислової діяльності майже чотири п’ятих виручки припадає на поставлену споживачам продукцію металургії та виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання; добувної промисловості й розроблення кар’єрів та результат діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. В обсязі реалізованої за основними промисловими групами продукції (відповідно до європейської класифікації основних промислових груп MIGs) більше двох третин займають товари проміжного споживання (68,9%), енергія складає близько п’ятої частини (19,9%), на споживчі товари нетривалого вжитку та тривалого користування припадає 7,3% та 0,3% відповідно, інвестиційні товари – 3,6%.

 

Сільське господарство

 

За попередніми даними, у 2014р. індекс обсягу сільськогосподарського виробництва порівняно з 2013р. становив 94%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 90,4%, у господарствах населення – 99,7%.

Індекс обсягу виробництва продукції рослинництва порівняно з 2013р. склав 90,7%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 84,9%, у господарствах населення – 99%.

Під урожай 2014р. сільськогосподарські культури було посіяно на площі 1948,1 тис.га, у т.ч. аграрними підприємствами – на 1295,4 тис.га (66,5%), господарствами населення – на  652,7 тис.га (33,5%). Порівняно з 2013р. загальна посівна площа збільшилась на 7,9 тис.га (на 0,4%).

Господарствами усіх категорій одержано 3,3 млн.т зерна (включаючи кукурудзу) у вазі після доробки, з них зерна продовольчих культур – 1,7 млн.т, фуражних зернових – 1,6 млн.т. Порівняно з 2013р. виробництво зерна зменшилося на 10,6%, що зумовлено, перш за все, зниженням  урожайності зернових культур на 3,2 ц з 1 га.

Сільськогосподарськими підприємствами вироблено 2,2 млн.т зерна (65,8% загального валового збору), господарствами населення – 1,1 млн.т (34,2%). Урожайність зернових культур порівняно з 2013р. зменшилася в аграрних підприємствах на 2,5 ц (склала 30,7 ц з 1 га), у господарствах населення – на 4,3 ц (25,4 ц з 1 га).

У всіх категоріях господарств виробництво  соняшнику на зерно скоротилося порівняно з 2013р. на 19,4% (становило 945,3 тис.т), що зумовлено значним зниженням урожайності на 5,8 ц з 1 га.

Валовий збір цукрових буряків (фабричних) зменшився на чверть внаслідок скорочення площі збирання на 8,1% та зниження урожайності на 93 ц з га.

У всіх категоріях господарств картоплі накопано 659 тис.т, що на 22,8% більше, ніж за попередній рік, що зумовлено, перш за все, зростанням урожайності на 21 ц з 1 га. Зросло і виробництво овочевої продукції проти 2013р. на 18,3% і склало 709,6 тис.т.

Обсяги виробництва плодоягідної продукції зменшилися на 23,9% внаслідок зниження урожайності на 28 ц з 1 га.

Господарствами населення у 2014р. вирощено 94,8% загального врожаю картоплі, 91% плодів і ягід, 85,1% овочів, 34,2% зерна та 13,3% соняшнику.

У 2014р. індекс обсягу виробництва продукції тваринництва порівняно з 2013р. становив 101,8%, у т.ч. у аграрних підприємствах також 101,8%, у господарствах населення – 101,9%.

Господарствами всіх категорій у 2014р. реалізовано на забій292,2 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 0,7% менше порівняно з 2013р., вироблено 357,1 тис.т молока (на 2,6% більше) та 1046,6 млн.шт. яєць (на 9,6% більше). Частка господарств населення у загальному виробництві цих продуктів тваринництва у 2014р. складала відповідно 16,5%, 76,6% та 26,5%.

За розрахунками, на 1 січня 2015р. загальне поголів’я великої рогатої худоби дорівнювало 139,5 тис. голів (на 3,6% менше, ніж на 1 січня 2014р.), у т.ч. корів – 78,7 тис. (на 1,9% менше), свиней – 540,8 тис. (на 1,4% менше), овець і кіз – 60 тис. (на 3,4% більше), птиці всіх видів – 18,1 млн. голів (на 4,9% більше). Населенням утримувалось 74,9% загальної чисельності великої рогатої худоби, у т.ч. корів – 80,9%, свиней – 24,7%, овець і кіз – 74,5%, птиці всіх видів – 24,6%.

 

Будівельна діяльність

 

За 2014 рік підприємствами області виконано будівельних робіт власними силами на суму 4825,6 млн.грн. Індекс будівельної продукції порівняно з 2013р. становив 86,6%.

За характером будівництва обсяги робіт розподілилися таким чином: роботи з нового будівництва, реконструкції та технічного переозброєння склали 72,7% загального обсягу, решта – з капітального і поточного ремонтів (14,2% та 13,1% відповідно).

На міста Дніпропетровськ і Кривий Ріг припадає більше 75% виконаних будівельних робіт.

 

Транспорт

 

У 2014р. усіма видами транспорту перевезено 109,5 млн.т вантажів, що на 4,4% менше обсягу перевезень 2013р. Вантажооборот зменшився на 13,4% та склав 31 млрд.ткм.

Послугами пасажирського транспорту області скористались 490,5 млн. пасажирів, що на 9% менше, ніж у попередньому році. Пасажирооборот зменшився на 17,7% і дорівнював 7,6 млрд.пас.км.

Загальне навантаження залізничного транспорту склало 93,3 млн.т вантажів, що на 3,6% менше, ніж у 2013р. Вантажооборот зменшився на 14,6% та дорівнював 28,6 млрд.ткм. Залізницею відправлено 35,4 млн. пасажирів (на 3,8% менше). Пасажирооборот зменшився на 27,7% та склав 2,6 млрд.пас.км.

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням фізичних осіб-підприємців) у 2014р. доставлено 16 млн.т вантажів, що на 6,5% менше, ніж у 2013р. Вантажооборот збільшився на 8,7% і дорівнював 2,3 млрд.ткм. Автотранспорт для переміщення обрали 264,9 млн. пасажирів, пасажирооборот склав 3,7 млрд.пас.км, що відповідно на 16,3% та 15,9% менше показників 2013р.

Водним транспортом області перевезено 258,6 тис.т вантажів, що на 62,2% менше, ніж у 2013р. Вантажооборот зменшився на 77,9% та дорівнював 16,8 млн.ткм. Послугами річкового транспорту скористались 43,2 тис. пасажирів, пасажирооборот склав 0,4 млн.пас.км, що відповідно на 13,1% та 29,6% менше показників попереднього року.

Авіаційним транспортом  було транспортовано 0,4 тис.т вантажів, що на 79,8% менше, ніж у 2013р. Вантажооборот зменшився на 79,3% і дорівнював 1,3 млн.ткм. Послугами авіаперевізників скористались 154,2 тис. пасажирів, виконано пасажирську роботу в обсязі 118,9 млн.пас.км, що відповідно на 19,1% та 33,4% більше обсягів 2013р.

Трамвайно-тролейбусним парком області обслуговано 182,6 млн. пасажирів (на 2,6% більше).

Метрополітеном перевезено 7,4 млн. пасажирів, що на 2,1% менше, ніж у 2013р.

 

Зовнішньоекономічна діяльність

 

У січні–листопаді 2014р. обсяги експорту товарів складали 8114,4 млн.дол. США, імпорту - 4136 млн.дол., і проти відповідного періоду попереднього року експорт зменшився на 9,6%, імпорт – на 15,1%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 3978,4 млн.дол. (у січні–листопаді 2013р. – 4107,8 млн.дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 2 (торік – 1,8).

Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 151 країни світу.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. У січні–листопаді 2014р. до них експортовано товарів на 1630,7 млн.дол. (20,1% експорту області), імпортовано з них - на 1570,8 млн.дол. (38% імпорту області), і порівняно з аналогічним періодом 2013р. обсяги експорту товарів зменшились на 1,5%, імпорту – на 12,3%. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі – на 480,6 млн.дол., Чехії – на 225,9 млн.дол., Словаччини – на 146,8 млн.дол., Румунії – на 134,4 млн.дол. Найбільше отримано товарів з Німеччини – на 325,1 млн.дол., Польщі – на 292,1 млн.дол. та Італії – на 116,2 млн.дол.

Найвагоміші експортні поставки серед інших країн світу здійснювалися до Російської Федерації – на 1791,4 млн.дол., Китаю – на 1269,7 млн.дол., Туреччини – на 729,3 млн.дол., Єгипту – на 522,1 млн.дол. Найбільші імпортні надходження одержано з Російської Федерації – на 871,7 млн.дол., Китаю – на 528,7 млн.дол., США – на 209,5 млн.дол., Білорусі – на 141,3 млн.дол, Туреччини – на 117 млн.дол.

Значну частку у товарній структурі експорту області складали чорні метали (40,2% загального обсягу) та руди, шлак і зола (24,9%). У структурі експорту до країн ЄС також переважали руди, шлак і зола (46,4% експорту до цих країн) та чорні метали (18,4%).

У вартісному виразі за січень–листопад 2014р. обсяг експорту чорних металів дорівнював 3258,6 млн.дол., руд, шлаку і золи – 2023,9 млн.дол., виробів з чорних металів – 928,4 млн.дол., продуктів неорганічної хімії – 278,6 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги мінеральних продуктів яких отримано на 1055,4 млн.дол. (25,5% загального обсягу імпорту), фармацевтичної продукції – на 546,5 млн.дол. (13,2%), машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – на 460,6 млн.дол. (11,1%), чорних металів – на 359,4 млн.дол. (8,7%), пластмас, полімерних матеріалів – на 337,6 млн.дол. (8,2%).

 

Внутрішня торгівля

 

Оборот роздрібної торгівлі (що включає роздрібний товарооборот підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) за 2014р. становив 80,9 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 0,3% менше, ніж за 2013р.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) за 2014р. дорівнював 1,7 млрд.грн. і проти попереднього року зменшився на 0,9%.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі та забезпечення стравами та напоями, за 2013р. склав 43,3 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 3,7% менше, а у фактичних – на 15,2% більше, ніж за 2013р. Обсяг роздрібного товарообороту за грудень 2014р. становив 4,7 млрд.грн. і проти грудня 2013р. у порівнянних цінах скоротився на 11%, проти листопада 2014р. – зріс на 11,8%.

 

Ціни і тарифи

 

Індекс споживчих цін по Дніпропетровській області у грудні 2014р. до попереднього місяця склав 102,6%, за 2014р. – 125,7%.

У грудні 2014р. на споживчому ринку регіону ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 3,8%. Найбільше подорожчали продукти переробки зернових та рис (на 26,8% та 12,2% відповідно), на 8,9–2% – яйця, овочі, олія соняшникова, риба та продукти з риби, молоко, фрукти, макаронні вироби, сало, сметана, хліб, кисломолочна продукція, сири. Водночас на 0,6% подешевшав цукор.

Приріст цін на алкогольні напої, тютюнові вироби склав 1,5%.

Зростання плати за утримання та ремонт житла (на 3,9%), оренду житла (на 1,5%), гарячу воду, опалення (на 0,9%) зумовило підвищення цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,6%.

У сфері охорони здоров’я ціни збільшилися на 2,6%, у т.ч. на амбулаторні послуги – на 3,9%, фармацевтичну продукцію – на 3,4%.

Подорожчання автомобілів (на 8,5%), палива та мастил (на 1,3%), транспортних послуг (на 0,6%) вплинуло на формування ІСЦ у сфері транспорту, який становив 101,3%.

Крім того, на 5,1–1,4% стали дорожчими сфера відпочинку і культури, предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла, послуги ресторанів та готелів, одяг і взуття.

За 2014р. продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 23,2%, з яких найсуттєвіше – рис (в 1,9 раза), продукти переробки зернових (в 1,6 раза). У межах 47,5–23,6% зросли ціни на фрукти, рибу та продукти з риби, яйця, сало, хліб, м’ясо та м’ясопродукти, олію соняшникову, цукор, макаронні вироби. У той же час на 19,2% подешевшали овочі.

Ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби підвищилися на 27%.

Плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива збільшилася на 43,2%, зокрема, за каналізацію – у 2,1 раза, гарячу воду, опалення – в 1,8 раза, водопостачання – в 1,7 раза, природний газ – в 1,6 раза, скраплений газ – на 19,9%, електроенергію – на 11,3%.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 32,1%, а саме: на фармацевтичну продукцію – в 1,5 раза, амбулаторні послуги – на 25,4%, послуги лікарень – на 8,5%.

Подорожчання автомобілів (в 1,7 раза), палива та мастил (в 1,6 раза), транспортних послуг (на 21,3%) спричинило підвищення цін на транспорт у цілому на 37,4%.

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла дорожче коштували на 30%, у т.ч. домашній текстиль – на 35,7%, побутова техніка – на 32,8%, меблі та предмети обстановки, килими та інші види покриттів для підлоги – на 28,4%.

У сфері відпочинку та культури ціни зросли на 26,1%, що насамперед відбулося через подорожчання туристичних послуг (у 2 рази).

Також підвищилися ціни на одяг і взуття, послуги ресторанів та готелів, закладів освіти (на 20,4–9,3%).

 

Доходи населення

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах області та їх відокремлених підрозділах з чисельністю найманих працівників 10 і більше осіб, у січні–листопаді 2014р. становила 3609 грн., що у 3 рази перевищує мінімальну заробітну плату, визначену на державному рівні з 1 січня 2014р. (1218 грн.).

В економіці регіону залишається значною диференціація рівнів оплати праці. До видів економічної діяльності, де складалась найвища зарплата, належали заклади мистецтва, спорту, розваг та відпочинку, а також організації, які здійснюють фінансову та страхову діяльність, у промисловості – підприємства добувної промисловості і розроблення кар’єрів та металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, де заробітна плата працівників була більша, ніж середній показник по області на 41–112%.

Водночас заробітна плата працівників підприємств текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів була майже наполовину менша за середню по області.

Упродовж січня–листопада 2014р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати у регіоні збільшилась з 7 млн.грн. до 101,5 млн.грн., що відповідає 3,1% фонду оплати праці, нарахованого за листопад 2014р.

За станом на 1 грудня 2014р. у загальному обсязі боргу 72,9 млн.грн. (71,8%) припадає на економічно активні підприємства.

Протягом минулого року поновилися зазначені борги у закладах освіти, на підприємствах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності; в організаціях, що функціонують у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування; у будівельних організаціях та тих, що здійснюють професійну, наукову та технічну діяльність і на 1 грудня 2014р. склали 131,9 тис.грн., 158,6 тис.грн., 228,8 тис.грн., 1,7 млн.грн і 3,8 млн.грн. відповідно.

У промисловості до таких долучилися підприємства текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів; з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря; по виробництву харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів; хімічних речовин і хімічної продукції; водопостачання, каналізації, поводження з відходами, а також по виробництву автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів, де на початок грудня 2014р. працівникам не виплачено 29,1 тис.грн., 950,2 тис.грн., 1 млн.грн., 1,2 млн.грн., 2,2 млн.грн. і 59,4 млн.грн. відповідно. У 5,9 раза побільшали вони на підприємствах добувної промисловості і розроблення кар’єрів.

Знов від несвоєчасних розрахунків із заробітної плати почав потерпати персонал економічно активних підприємств, розташованих у містах Новомосковську, Вільногірську, Першотравенську, Кривому Розі та Дніпродзержинську, якому за станом на 1 грудня 2014р. заборгували 29,1 тис.грн., 34,3 тис.грн., 915,9 тис.грн., 2,3 млн.грн. і 3,5 млн.грн. відповідно, а також у Павлоградському, Царичанському та П’ятихатському районах – 16,1 тис.грн., 149,6 тис.грн., 183,8 тис.грн., відповідно. З 1,5 млн.грн. до 61,4 млн.грн. збільшилась сума згаданого боргу у м.Дніпропетровську, з 93 тис.грн. до 4,3 млн.грн. побільшала вона у м.Жовтих Водах.

Чисельність працівників економічно активних підприємств, яким не виплачено заробітну плату, за станом на 1 грудня 2014р. дорівнювала 11,5 тис. осіб. При цьому кожному з них заборгували у середньому по 6320 грн., що в 1,7 раза більше за середню заробітну плату в області у листопаді 2014р.

 

Надання субсидій. У січні–листопаді 2014р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулись 121,8 тис. сімей, призначено таку допомогу 79,4 тис. сімей на суму 12,6 млн.грн.

Субсидії готівкою для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у січні–листопаді 2014р. було призначено 4 тис. сімей на загальну суму 3,4 млн.грн., а отримали їх 3,8 тис. сімей у сумі 3,3 млн.грн.

 

Оплата населенням житлово-комунальних послуг. Платежі населення за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, за січень–листопад 2014р. склали 3190 млн.грн., або 94,2% нарахованих за цей період сум (торік – відповідно 3132,9 млн.грн. та 100,4%).

На кінець листопада 2014р. населення області заборгувало 2040,2 млн.грн. з оплати житлово-комунальних послуг, крім того, 119,7 млн.грн. – за електропостачання. Заборгованість за ЖКП порівняно з листопадом 2013р. збільшилась на 12,9%.

У листопаді 2014р. мешканцям регіону було нараховано 525 млн.грн. за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, централізоване водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, газопостачання та вивезення побутових відходів (без урахування сум призначених субсидій на відшкодування перелічених видів платежів). Надійшло від споживачів зазначених послуг 323,4 млн.грн., крім того, за електропостачання – 90,1 млн.грн. Рівень оплати населенням за надані послуги (з урахуванням погашення боргів попередніх періодів) у середньому по області становив 61,6% (у листопаді 2013р. – 81,6%).

 

Ринок праці

 

За даними державної служби зайнятості, у 2014р. офіційного статусу безробітних набули 71,7 тис. громадян. Їх чисельність упродовж грудня минулого року збільшилась на 8,9% і на кінець зазначеного місяця склала 36,1 тис. осіб, з яких 57% становили жінки, 43,4% – особи у віці до 35 років. Серед кожних 100 безробітних 22 особи розраховували на додаткові гарантії щодо працевлаштування.

У загальній чисельності безробітних нараховувалось 18,1% робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин, 14,1% – працівників сфери торгівлі та послуг, 13,8% – керівників та менеджерів, 12,5% – кваліфікованих робітників з інструментом, 10,6% – фахівців.

Рівень зареєстрованого безробіття в області на кінець грудня 2014р. дорівнював 1,8% від середньорічної чисельності населення працездатного віку. При цьому зазначений показник серед сільського населення складав 3,0%, серед мешканців міських поселень – 1,6%.

Потреба роботодавців у працівниках на заміщення вільних робочих місць (вакантних посад) на кінець 2014р. зменшилась порівняно з відповідною датою 2013р. на 20,9% і склала 5,9 тис. одиниць. Як і раніше, переважає попит на працівників найпростіших професій, для яких призначалось 28 з кожних 100 таких місць, та на кваліфікованих робітників з інструментом – 18. Поряд з цим практично не було потреби у кваліфікованих робітниках сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства.

Співвідношення між попитом і пропозицією робочої сили на кінець грудня 2014р. визначило навантаження на одне вільне робоче місце на рівні 6 осіб, проти 4 осіб – на відповідну дату 2013р. У містах Кривому Розі (дані наведено по районних та міських центрах зайнятості) та Дніпропетровську згаданий показник дорівнював 2 і 4 особам відповідно, а найбільше навантаження спостерігалось у м.Першотравенську – 25 осіб. Водночас особливо складною є ситуація у сільських районах області. У Васильківському районі, наприклад, на одне вільне робоче місце претендують 112 осіб, у Томаківському – 58, у Покровському – 45 осіб. У Межівському районі на згадану дату взагалі спостерігалась відсутність заявленої роботодавцями до органів державної служби зайнятості потреби у працівниках.

За сприяння державної служби зайнятості в області у грудні 2014р. було працевлаштовано 1,8 тис. осіб, що на 34,8% менше, ніж у відповідному місяці 2013р. Серед працевлаштованих 55,7% складають жінки, 47,4% – особи у віці до 35 років.

Рівень працевлаштування безробітних у 2014р. становив 36% проти 36,6% – у 2013р. У містах зазначений показник знаходився в межах від 49,8% – у Вільногірську до 23% – у Жовтих Водах, у районах – від 55,6% у Дніпропетровському до 28,8% – в Апостолівському.

Середньооблікова чисельність громадян, які у грудні 2014р. отримували допомогу по безробіттю із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, становила 27,1 тис. осіб. Середній розмір допомоги склав 1409 грн., що на 15,6% перевищує мінімальну заробітну плату, визначену державою з 1 січня 2014р. (1218 грн.).

 

Демографічна ситуація

 

Чисельність наявного населення Дніпропетровської області за станом на 1 грудня 2014р., за оцінкою, складала 3278,3 тис. жителів. Упродовж січня–листопада 2014р. вона скоротилася на 14,1 тис. осіб.

Порівняно з відповідним періодом 2013р. природне скорочення населення збільшилось на 4,8%, що пов’язано зі зростанням рівня смертності з 15,5 особи на 1000 жителів у січні–листопаді 2013р. до 15,9 – у січні–листопаді 2014р. Залишилось суттєвим перевищення кількості померлих над числом живонароджених: на 100 померлих припадало 70 народжених дітей.

 

Криміногенна ситуація

 

За повідомленням прокуратури Дніпропетровської області, упродовж 2014р. обліковано 48,3 тис. кримінальних правопорушень (що на 4,1% менше 2013р.), з числа яких 47,2 тис. виявлено органами внутрішніх справ, 684 – органами прокуратури, 294 – органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та 102 – органами безпеки.

Із загального числа зафіксованих правоохоронними органами кримінальних проявів 31,5% (на 1,6 в.п. більше, ніж у 2013р.) – тяжкі та особливо тяжкі.

У загальній кількості злочинів 63,4% становили злочини проти власності, 9,5% – проти життя та здоров’я особи, 6,6% – у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення, 4,1% – проти безпеки руху та експлуатації транспорту, 3,6% – проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, 2,2% – у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, 2,1% – проти громадської безпеки, 2% – проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, 1,5% – проти громадського порядку та моральності, 1,4% – проти правосуддя, 1,3% – злочини у сфері господарської діяльності.

Упродовж 2014р. обліковано 190 очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство, 375 умисних тяжких тілесних ушкоджень та 40 зґвалтувань і замахів на зґвалтування (відповідно на 3,6% менше, 15,4% та 8,1% більше, ніж у попередньому році).

Порівняно з 2013р. кількість випадків шахрайств (3,8 тис.), крадіжок (23,4 тис.), грабежів (2,3 тис.), хабарництва (110) зменшилася на 4,9%, 0,2%, 20,3% та 8,3% відповідно; кількість випадків розбоїв (218) збільшилась на 0,5%.

Правоохоронними органами у 2014р. виявлено 29 осіб, які скоїли злочини у складі 6 організованих груп і злочинних організацій, закінчено 6 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені організованими групами і злочинними організаціями.

Кількість потерпілих від злочинів становила 37,1 тис. осіб (на 2,3% менше, ніж у 2013р.), з числа яких 14,7 тис. – жінки, 2,4 тис. – особи похилого віку та інваліди І і ІІ груп, 378 – неповнолітні та 205 – діти до 14 років. Найбільша кількість потерпілих (63,7%) – від крадіжок та шахрайств – відповідно 20,3 тис. та 3,3 тис. осіб, серед яких 41,7% – жінки (9,8 тис.).

У дорожньо-транспортних пригодах, пов’язаних зі злочинами на території області, постраждали 1,1 тис. осіб, з яких 186 (17,1%) – загинули.

Усього внаслідок злочинних діянь загинуло 679 осіб, з числа яких 12,5% – у результаті нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, 42,4% було вбито.

Серед виявлених осіб (12,8 тис.), що вчинили злочини, 40,3% раніше вже ставали на злочинний шлях, з яких дві третини мали незняту або непогашену судимість, 8,5% вчинили злочин у групі, 11,7% знаходились у стані алкогольного сп’яніння. З числа осіб, причетних до злочинів, 11,9% – жінки, 3,1% – неповнолітні. Питома вага працездатних осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, які на момент учинення злочину не працювали і не навчалися, становила 57,7%, безробітних – 19,1%.

 

 

 

 

 

Головне управління статистики

у Дніпропетровській області

 

 
 
Про Головне управління  ::  Діяльність Головного управління   ::  Доступ до публічної інформації   ::  Нормативно-правова база  ::  Корисна інформація
 Статистична звітність  ::  Терміни подання звітності  ::  Перепис населення 2001  ::  Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Новини  ::  Публікації   ::  Соціально-економічне становище   ::  Експрес-випуски ::  Пресвипуски  ::  Статистична інформація 
Замовлення статистичної інформації  ::  Конкурс на зайняття посад державної служби
Copyright © 2005-2024
Головне управління статистики у Дніпропетровській області