офіційний вебсайт
ГОЛОВНЕ  УПРАВЛІННЯ  СТАТИСТИКИ  У  ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ  ОБЛАСТІ
49038, м.Дніпро, вул.Столярова, 3,тел.:(056) 778 68 43, (056) 778 67 69, e-mail: ous@dp.ukrstat.gov.ua
  Головна | Соціально-економічне становище області

Про Головне управління
Діяльність Головного управління
Доступ до публічної інформації
Нормативно-правова база
Публікації
Соціально-економічне становище
Статистична інформація
Експрес-випуски
Пресвипуски
Метаописи держстатспостережень
Методологія та класифікатори
Звітна документація
Електронна звітність
Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Замовлення статистичної інформації
Анкетні опитування
Корисна інформація
Юним громадянам
Всеукраїнський перепис населення
Звернення громадян

dneprstat.gov.ua

Архів 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009
СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

 

 

 

 

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ СТАНОВИЩЕ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

за січень–листопад 2015 року

 

Повідомлення Головного управління статистики

у Дніпропетровській області

 

Промисловість

 

Індекс промислового виробництва області за січень–листопад 2015р. до січня–листопада 2014р. склав 91,3%.

Підсумки діяльності індустрії регіону у порівнянні з відповідним періодом 2014р. формувалися під впливом скорочення обсягів випуску продукції (товарів, послуг) на підприємствах всіх видів промислової діяльності – як зайнятих у добуванні корисних копалин і розробленні кар’єрів (індекс – 96,6%) та переробних (88,5%), так і у сфері з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (65,1%).

У добувній промисловості і розробленні кар’єрів у січні–листопаді 2015р. суттєвим фактором скорочення рівня виробництва в порівнянні з відповідним періодом 2014р. стала робота підприємств з видобутку залізних руд (індекс – 94,7%), де зменшено випуск концентратів залізорудних неагломерованих (на 5,1%) та агломерованих (на 5,5%).

Галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів вдалось перевищити рівень випуску продукції січня–листопада 2014р. Зростання обсягів виготовленої продукції спостерігається на підприємствах з виробництва борошномельно-круп’яної та крохмальної продукції, перероблення та консервування риби, випуску м’яса та м’ясних продуктів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, інших харчових продуктів (індекси в межах 108,7–127,7%). При цьому скорочено обсяги перероблення та консервування фруктів та овочів, випуску олії та тваринних жирів, напоїв, молочної продукції та готових кормів для тварин (індекси 60,9–98,5%).

Виробниками галузі збільшено випуск борошна (на 4,4%), хліба та хлібобулочних виробів нетривалого зберігання (на 5,4%), виробів ковбасних (на 12,1%), макаронних, локшини та подібних борошняних (на 16,6%), м’яса свіжого чи охолодженого свиней та великої рогатої худоби (на 16,9% та у 2,1 раза відповідно), круп (на 22,9%), пряників та виробів аналогічних (в 1,6 раза). Водночас зменшено випуск кормів готових для тварин (на 1,5%), шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао (крім какао-порошку підсолодженого) у пакованнях масою понад 2 кг (на 2,6%) та менше 2 кг (на 10,3%), джемів, желе фруктових, пюре та паст фруктових чи горіхових (на 15,4%), сирів свіжих неферментованих (недозрілих і невитриманих), уключаючи сир із молочної сироватки та кисломолочний сир (на 23,6%), олії соняшникової нерафінованої та її фракцій (крім хімічно модифікованих) (на 26,5%), напоїв безалкогольних (на 26,6%), масла вершкового (на 42,6%), соків фруктових та овочевих (на 59,1%).

У текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів зафіксовано скорочення темпів випуску продукції проти рівня січня–листопада 2014р. У текстильному виробництві індекс промислової продукції склав 52,2%, водночас у випуску одягу, виробництві шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів спостерігається зростання рівня виробництва продукції (індекси 111,9% та 127,9% відповідно). Виробниками галузі зменшено випуск суконь (на 3,2%), пальт, півпальт, накидок, плащів, анораків, плащів та курток вітрозахисних, курток теплих, включаючи лижні, крім трикотажних, жіночих та дівчачих (на 10,5%), комплектів і костюмів чоловічих та хлопчачих з тканини бавовняної або з волокон синтетичних або штучних, виробничих та професійних (на 27%), сорочок, крім трикотажних, чоловічих та хлопчачих (на 40,6%), светрів, пуловерів, кардиганів, жилетів, трикотажних та в’язаних (на 71,8%), при одночасному зростанні випуску піджаків та блейзерів чоловічих та хлопчачих з тканини бавовняної або з волокон синтетичних або штучних, виробничих та професійних (на 25%), жіночих та дівчачих жакетів, блейзерів, крім трикотажних (на 28,1%), блузок, сорочок та батників (на 69%), трикотажу спіднього (на 81,4%).

У галузі з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності не досягнуто рівня випуску продукції січня–листопада 2014р. підприємствами всіх базових напрямків роботи цієї сфери (індекси 77,4–95,4%). Товаровиробниками зменшено випуск деревини, уздовж розпиляної чи розколотої, розділеної на частини чи лущеної, завтовшки більше 6 мм; шпал з дерева для залізничних чи трамвайних колій непросочених (на 10,5%), мішків та пакетів з паперу (на 18,8%), шпалер та виробів з паперу для покриття стін подібних, паперу прозорого для вікон (на 49,7%).

У промисловому виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (індекс – 105,3%) зафіксовано нарощення обсягів виробництва продукції: смол кам’яновугільних чи мінеральних інших – на 2,8%, коксу і напівкоксу із вугілля кам’яного, коксу газового – на 5,8%.

У галузі з випуску хімічних речовин і хімічної продукції зменшено випуск фарб та лаків на основі акрилових або вінілових полімерів у водному середовищі (на 9%), засобів мийних та для чищення (на 30%), фарб та лаків на основі акрилових або вінілових полімерів у неводному середовищі (на 31,7%), що стало основним чинником загального скорочення темпів випуску продукції у хімічному виробництві на 18,1%.

Не досягнуто рівня випуску продукції січня–листопада 2014р. на підприємствах з випуску гумових і пластмасових виробів, а також іншої неметалевої мінеральної продукції – індекси промислової продукції становили 82,7% та 80,5% відповідно. Ними скорочено випуск портландцементу, цементу глиноземистого, цементу безклінкерного шлакового і цементу гідравлічного подібного на 8,9%, вапна негашеного, гашеного та гідравлічного – на 10,8%, розчинів бетонних, готових для використання – на 12,5%, мішків та пакетів (у т.ч. конусоподібних) з полімерів етилену – на 13,8%, труб, трубок, шлангів інших та фітингів до них з пластмас – на 19,5%, блоків та цегли з цементу, бетону або каменю штучного для будівництва – на 24,4%.

У металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устатковання, формування індексу промислової продукції (84,9%) відбулося під впливом результатів діяльності з випуску трубної продукції (61,5%), виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання (76%), та виплавки чавуну, сталі та феросплавів (94,9%) У галузі знижено випуск чавуну переробного і дзеркального у чушках, болванках чи формах первинних інших на 1,9%, дроту зі сталі – на 3,3%, феросплавів – на 4,9%, сталі без напівфабрикатів, отриманих безперервним литтям – на 5,5%, напівфабрикатів, отриманих з машин безперервного лиття заготовок – на 9,8%, прокату готового чорних металів – на 10,5%, труб та трубок, профілів порожнистих зі сталі – на 35,6%.

У машинобудуванні порівняно з січнем–листопадом 2014р. скорочення темпів випуску продукції (товарів, послуг) сталося через зменшення випуску машин та устатковання (індекс – 77,4%), автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів (77,8%), комп’ютерів, електронної та оптичної продукції (97,6%) при одночасному зростанні виробництва електричного устатковання (132%). У галузі скорочено випуск апаратури електричної для комутації або захисту електричних схем на напругу більше 1000В (на 29,5%), машин бурильних та прохідницьких (на 37,7%), розпушувачів та культиваторів (на 40,7%), акумуляторів електричних свинцевих для запуску поршневих двигунів внутрішнього згоряння (на 53,8%), вагонів вантажних та вагонів-платформ залізничних або трамвайних несамохідних (на 82,2%).

У сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря формування індексу промислової продукції (65,1%) відбулося, в основному, під впливом планових навантажень для провідних підприємств електроенергетики регіону – темп випуску продукції на них склав 36,7%, генерація електроенергії підприємствами області у січні–листопаді 2015р. знизилась на 59,5% порівняно з січнем–листопадом 2014р., склавши 4,8 млрд.кВт·год.

За січень–жовтень 2015р. промисловими підприємствами-учасниками короткотермінових обстежень реалізовано продукції (товарів, послуг) на суму 240,8 млрд.грн. (з неї продукції добувної та переробної промисловості – на 207,4 млрд.грн.), це відповідає найбільшому за вагою вкладу в загальноукраїнський обсяг обороту від промислової діяльності (19,8%).

У структурі загальнообласного обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) майже три чверті виручки припадає на поставлену споживачам продукцію металургії та виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання; добувної промисловості й розроблення кар’єрів та результат діяльності з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

В обсязі реалізованої за основними промисловими групами продукції більше двох третин займають товари проміжного споживання (67,4%), енергія складає більше п’ятої частини (20,9%), на споживчі товари нетривалого вжитку та тривалого користування припадає 8,4% та 0,3% відповідно, інвестиційні товари – 3%. Притаманною цій структурі характеристикою є суттєве відставання виробництва інвестиційних та споживчих, як короткострокового, так і тривалого використання, товарів (11,7% в області проти 31,6% в Україні) на тлі гіпертрофованого показника частки продукції проміжного споживання (загалом по країні він зафіксований на рівні 39,6%).

 

Сільське господарство

 

У січні–листопаді 2015р. індекс обсягу сільськогосподарського виробництва порівняно з січнем–листопадом 2014р. становив 104,1%, у т.ч. у сільськогосподарських підприємствах – 105,3%, у господарствах населення – 102,5%.

Під урожай 2016р. озимі на зерно та зелений корм, включаючи ріпак, у господарствах усіх категорій посіяно на площі 585,2 тис.га, що менше показника попереднього року на 168,5 тис.га (на 22,4%), у т.ч. зернові культури на зерно – на 519,9 тис.га (на 158,4 тис.га, або на 23,4% менше), ріпак на зерно – на 64 тис.га (на 9,3 тис.га, або на 12,7% менше, ніж торік).

У структурі площ зернових озимих на зерно частка пшениці становить 85,4% (у структурі площ під урожай 2015р. – 85,1%), ячменю – 14,1% (14,4%), жита озимого – 0,5%, як і торік.

За січень–листопад 2015р. господарствами всіх категорій реалізовано на забій 257,9 тис.т худоби та птиці (у живій вазі), що на 0,7% більше аналогічного періоду 2014р., вироблено 324 тис.т молока (на 3,7% менше) та отримано 855,3 млн.шт. яєць (на 10,7% менше).

За розрахунками, на 1 грудня 2015р. загальне поголів’я великої рогатої худоби становило 155,1 тис. голів, у т.ч. корів – 77,7 тис.; свиней – 517,7 тис., овець і кіз – 70,5 тис., птиці всіх видів – 18,2 млн. голів. У порівнянні з відповідною датою 2014р. поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 6,3%, у т.ч. корів – на 4,1%; свиней – на 8,6%, овець та кіз – на 5,2%, птиці всіх видів, навпаки, стало більше на 3,2%.

Господарствами населення утримувалося 77,2% загальної чисельності великої рогатої худоби (торік – 78,4%), у т.ч. корів – 79,9% (81,4%), свиней – 27,1% (26,7%), овець та кіз – 79% (78,8%), птиці всіх видів – 26,4% (28%).

Загальний обсяг реалізованої сільськогосподарськими підприємствами власно виробленої продукції за січень–листопад 2015р. порівняно з відповідним періодом 2014р. зріс на 1,1%, у т.ч. продукції рослинництва – на 6,2%, продукції тваринництва, навпаки, зменшився на 6,3%. У структурі загального обсягу реалізації продукція рослинництва складала 68,4%, тваринництва – 31,6% (у січні–листопаді 2014р. – відповідно 59,1% та 40,9%).

Середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами у січні–листопаді 2015р. порівняно з відповідним періодом 2014р. зросли в 1,6 раза, у т.ч. на продукцію рослинництва – в 1,7 раза, на продукцію тваринництва – на 30,2%.

На 1 грудня 2015р. у сільськогосподарських підприємствах (крім малих) та підприємствах, що здійснюють зберігання, переробку зернових культур, було в наявності 1919,1 тис.т зерна (на 35,2% більше проти 1 грудня 2014р.). Безпосередньо в аграрних підприємствах зберігалося 1210,3 тис.т зерна (на 46,2% більше). Зернозберігаючі та зернопереробні підприємства мали в наявності 708,8 тис.т зерна, у т.ч. зернозберігаючі – 584,8 тис.т.

Запаси насіння соняшнику становили 721,8 тис.т (на 21,7% більше проти 1 грудня 2014р.), з них безпосередньо в аграрних підприємствах (крім малих) – 408,2 тис.т, у підприємствах, що здійснюють його переробку та зберігання – 313,6 тис.т.

 

Будівництво

 

За січень–листопад 2015р. підприємствами області виконано будівельних робіт власними силами на суму 4868,8 млн.грн. Індекс будівельної продукції до відповідного періоду попереднього року становив 86,9%.

Частка обсягів робіт, виконаних власними силами підприємств Дніпропетровщини, у загальному обсязі в Україні дорівнювала 10,3%. За цим показником область посіла друге місце серед регіонів країни.

Нове будівництво, реконструкція та технічне переозброєння склали 73,8% загального обсягу, решта – з капітального і поточного ремонтів (12,9% та 13,3% відповідно).

 

Транспорт і зв’язок

 

За січень–листопад 2015р. усіма видами транспорту перевезено 95 млн.т вантажів, що на 5,8% менше від обсягу перевезень за відповідний період попереднього року. Вантажооборот зменшився на 19,5% та склав 23,2 млрд.ткм.

Послугами пасажирського транспорту області скористались 386,3 млн. пасажирів, що на 14,8% менше, ніж торік. Пасажирооборот зменшився на 17,2% і дорівнював 5,9 млрд.пас.км.

Залізницею відправлено 82,9 млн.т вантажів, вантажооборот становив 21,1 млрд.ткм, що відповідно на 3,5% та 21,1% менше аналогічних показників попереднього року.  У січні–листопаді 2015р. залізничним транспортом скористались 34,1 млн. пасажирів (зростання на 4,2%), пасажирооборот склав 2,2 млрд.пас.км (зменшення на 8,1%).

Підприємствами автомобільного транспорту (з урахуванням фізичних осіб-підприємців) за січень–листопад 2015р. транспортовано 11,6 млн.т вантажів, що на 20,6% менше минулорічного показника. Вантажооборот майже не змінився і дорівнював 2,1 млрд.ткм. Послугами автотранспорту скористалися 154,3 млн. пасажирів, пасажирооборот склав 2,3 млрд.пас.км, що відповідно на 37,6% та 34,1% менше, ніж у січні–листопаді 2014р.

Водним транспортом області перевезено 403,5 тис.т вантажів, вантажооборот становив 36,6 млн.ткм, що відповідно в 1,6 та 2,2 раза більше показників відповідного періоду попереднього року. Річковим транспортом обслуговано 38,1 тис. пасажирів, що на 11,8% менше, ніж у січні–листопаді 2014р. Пасажирооборот збільшився на 9,4% та склав 0,5 млн.пас.км. Перевезення вантажів і пасажирів виконувались тільки у внутрішньому сполученні.

Авіаційним транспортом було доставлено 1 тис.т вантажів, що у 2,5 раза більше, ніж у січні–листопаді попереднього року. Вантажооборот збільшився у 2,9 раза і дорівнював 3,5 млн.ткм. Послугами авіаперевізників скористались 128,6 тис. пасажирів, що на 12,3% менше минулорічного показника. Виконано пасажирську роботу в обсязі 104,8 млн.пас.км (на 7,9% менше).

Трамвайно-тролейбусним парком області обслуговано 190,5 млн. пасажирів (більше на 14,5%).

Метрополітеном перевезено 7,2 млн. пасажирів, що на 8,8% більше січня–листопада 2014р.

 

Зовнішньоекономічна діяльність

 

У січні–жовтні 2015р. обсяги експорту товарів склали 5462,3 млн.дол. США, імпорту - 2624,7 млн.дол., і у порівнянні з січнем–жовтнем 2014р. експорт скоротився на 25,6%, імпорт – на 31,1%. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 2837,6 млн.дол. (у січні–жовтні 2014р. – 3531,1 млн.дол.).

Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 2,1 (у січні–жовтні 2014р. – 1,9).

Зовнішньоторговельні товарні операції область здійснювала з партнерами зі 141 країни світу.

Для економічного розвитку регіону важливою є торгівля з країнами Європейського Союзу. У січні–жовтні 2015р. до них експортовано товарів на 1142,3 млн.дол. (20,9% експорту області), імпортовано з них - на 899,9 млн.дол. (34,3% імпорту області), і порівняно з аналогічним періодом 2014р. обсяги експорту товарів зменшились на 22,5%, імпорту – на 37,7%. Серед країн ЄС значні обсяги експортних поставок здійснено до Польщі (на 299,3 млн.дол.), Чехії (на 143,2 млн.дол.), Румунії (на 123,7 млн.дол.), Італії (на 89,1 млн.дол.), Німеччини (на 81,8 млн.дол.). Найбільше отримано товарів з Польщі (на 220,5 млн.дол.), Німеччини (на 167,5 млн.дол.), Італії (на 54,2 млн.дол.) та Литви (на 50,9 млн.дол.).

Найвагоміші експортні поставки товарів серед інших країн світу здійснювалися до Китаю (на 728,2 млн.дол.), Єгипту (на 727,9 млн.дол.), Російської Федерації (на 695,1 млн.дол.), Туреччини (на 464,4 млн.дол.). Найбільші імпортні надходження одержано з Російської Федерації (на 585,9 млн.дол.), Китаю (на 331,7 млн.дол.), США (на 137,5 млн.дол.), Казахстану (на 133,3 млн.дол.).

Значну частку у товарній структурі експорту області складали чорні метали (49,7% загального обсягу) та руди, шлак і зола (21,5%). У структурі експорту до країн ЄС також переважали руди, шлак і зола (35,9% експорту до цих країн) та чорні метали (29,5%).

У січні–жовтні 2015р. обсяг експорту чорних металів становив 2716,2 млн.дол., руд, шлаку і золи – 1176,9 млн.дол., виробів з чорних металів – 468,6 млн.дол., продуктів неорганічної хімії – 188,2 млн.дол., жирів та олій тваринного або рослинного походження – 168 млн.дол., залізничних локомотивів – 90 млн.дол.

У товарній структурі імпортних надходжень значними були обсяги мінеральних продуктів, яких одержано на 1027,9 млн.дол., машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання – на 257,2 млн.дол., фармацевтичної продукції – на 217,4 млн.дол., пластмас, полімерних матеріалів – на 193,1 млн.дол., чорних металів – на 146,4 млн.дол.

 

Внутрішня торгівля

 

Оборот роздрібної торгівлі (до якого включено роздрібний товарооборот підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, розрахункові дані щодо обсягів продажу товарів на ринках і фізичними особами-підприємцями) за січень–листопад 2015р. становив 85,4 млрд.грн., що у порівнянних цінах на 20,3% менше, ніж за січень–листопад 2014р.

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств, які здійснюють діяльність із роздрібної торгівлі, за січень–листопад 2015р. склав 42,4 млрд.грн., що на 24,2% менше обсягу відповідного періоду 2014р. Обсяг роздрібного товарообороту за листопад 2015р. дорівнював 4,2 млрд.грн. і проти листопада 2014р. у порівнянних цінах скоротився на 24,5%, проти жовтня 2015р. – на 4,3%.

Середньомісячний товарооборот на одну особу населення області за січень–листопад 2015р. становив 1178 грн. За цим показником Дніпропетровщина посіла четверте місце по Україні після м.Києва, Київської та Одеської областей.

 

Ціни і тарифи

 

Індекс споживчих цін по Дніпропетровській області у листопаді 2015р. до попереднього місяця склав 102,1%, з початку року – 142,3%.

У листопаді 2015р. на споживчому ринку регіону ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підвищилися на 2,8%. Найбільше подорожчали овочі (на 18,3%), цукор (на 13,5%), яйця (на 12%). Також підвищилися ціни на продукти переробки зернових, молоко, масло, сало, сири, кисломолочну продукцію, кондитерські вироби з борошна, птицю, рис, сметану (на 5,5–1,8%). Водночас у межах 4,7–1,5% подешевшали фрукти, маргарин, свинина.

Ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби знизилися на 1%, що стало наслідком зменшення вартості тютюнових виробів на 1,7%. Разом з цим алкогольні напої подорожчали на 0,4%.

Збільшення цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,5% відбулося, головним чином, за рахунок підвищення плати за опалення (на 18,5%). Крім того, на 7,1% зросли ціни на скраплений газ.

У сфері охорони здоров’я ціни підвищилися на 1,2%, зокрема, на послуги лікарень – на 2,6%, фармацевтичну продукцію – на 0,7%, амбулаторні послуги – на 0,5%.

Індекс споживчих цін на транспорт становив 100,7%. У цій галузі відбулося зростання цін на послуги авіаційного пасажирського транспорту (на 9,5%), автомобілі (на 3,1%), паливо та мастила (на 0,5%).

На 2,5–0,5% збільшилися ціни у сфері відпочинку та культури, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, у сфері зв’язку, на одяг і взуття, послуги ресторанів та готелів.

За січень–листопад п.р. продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 39,9%. Найсуттєвіше (в 1,7–1,5 раза) зросли ціни на олію оливкову, цукор, овочі, безалкогольні напої, олію соняшникову, хліб, фрукти, маргарин, продукти переробки зернових. На 45,7–23,8% більше коштували кондитерські вироби з борошна, цукру, макаронні вироби, риба та продукти з риби, яйця, сало, рис, кисломолочна продукція, м’ясо та м’ясопродукти.

Приріст цін на алкогольні напої, тютюнові вироби становив 24,4%, зокрема, на алкогольні напої – 31,1%, тютюнові вироби – 21,5%.

Плата за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива збільшилася в 1,8 раза, у т.ч. за природний газ – у 3,6 раза, електроенергію – в 1,7 раза, гарячу воду, опалення – на 47,7%, скраплений газ – на 43,1%, утримання та ремонт житла – на 26,7%, водопостачання, каналізацію – однаково – на 3,8%.

Предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла подорожчали на 42,5%, з яких вироби зі скла, столовий посуд і предмети домашнього вжитку – в 1,6 раза, побутова техніка – в 1,5 раза, меблі – на 22,5%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я становило 24,9%, при цьому на фармацевтичну продукцію – 27,6%, амбулаторні послуги – 22,7%, послуги лікарень – 14,1%.

Підвищення цін на транспорт у цілому на 17,6% відбулося внаслідок збільшення вартості автомобілів (на 29,9%), транспортних послуг (на 18,2%), палива та мастил (на 12,7%).

У сфері відпочинку і культури ціни зросли на 41,4%, у т.ч. на аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації – на 41%, туристичні послуги – на 39,2%.

Послуги закладів освіти стали дорожчими на 38,9%, зокрема, закладів дошкільної та початкової освіти – в 1,9 раза, вищої – на 12,9%, середньої – на 8,7%.

 

Фінанси

 

Фінансовий результат великих та середніх підприємств області до оподаткування (сальдо) (крім сільськогосподарських підприємств та бюджетних установ) за січень–вересень 2015р. був негативним і становив 11,6 млрд.грн., за відповідний період попереднього року – також негативним і дорівнював 7,9 млрд.грн.

Упродовж звітного періоду прибутковими підприємствами, частка яких у загальній кількості склала 59%, одержано 20 млрд.грн. прибутку. Порівняно з січнем–вереснем 2014р. обсяг прибутку зменшився на 20,3%. Основна його частина була сформована за рахунок підприємств промисловості (67,4%), оптової та роздрібної торгівлі; ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (18,9%), операцій з нерухомим майном (4,4%). В промисловості суми прибутку, отримані підприємствами добувної промисловості і розроблення кар’єрів та переробної промисловості, практично однакові (відповідно 49,6% і 49,1% від суми прибутку індустрії області).

Питома вага збиткових підприємств становила 41%, що на 2,8 в.п. менше рівня січня–вересня 2014р. Сума допущених ними збитків дорівнювала 31,6 млрд.грн. та зменшилась на 1,4 млрд.грн. порівняно з відповідним періодом попереднього року.

 

 

Доходи населення

 

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій області (з кількістю працюючих 10 осіб і більше) у січні–жовтні 2015р. становила 4281 грн. і була вищою, ніж в цілому по Україні (4062 грн.).

В економіці регіону продовжувала зберігатися диференціація рівнів оплати праці. Працівники закладів мистецтва, спорту, розваг та відпочинку; організацій, які здійснюють фінансову та страхову діяльність; підприємств добувної промисловості і розроблення кар’єрів, а також переробної – металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім машин та устатковання, мали заробітну плату, яка перевищувала середній показник по області в 1,5–2,1 раза.

Найнижча заробітна плата спостерігалась у працівників підприємств текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, а також основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів і була  в 1,6–2 рази менше середньообласної.

Індекс реальної заробітної плати у січні–жовтні 2015р. порівняно з відповідним періодом 2014р. становив 77,7%.

Упродовж січня–жовтня 2015р. загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в області збільшилась в 1,5 раза, або на 54,4 млн.грн. і на 1 листопада 2015р. склала 158,5 млн.грн., або 4,2% фонду оплати праці, нарахованого за жовтень п.р.

У загальному обсязі боргу 131,3 млн.грн. (82,8%) припадає на економічно активні підприємства.

З 228,8 тис.грн. до 2,3 млн.грн. збільшилась сума боргу в організаціях, що функціонують у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування. У 3,9 раза побільшала вона в установах, що здійснюють професійну, наукову та технічну діяльність; у 3,2 раза – у будівельних організаціях.

У переробній промисловості відновилась заборгованість із заробітної плати на підприємствах по виробництву гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції і на початок листопада 2015р. склала 6,1 млн.грн. З 205,8 тис.грн. до 7,4 млн.грн. збільшились борги на підприємствах металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім машин і устатковання. У 5,8 раза зросла заборгованість на підприємствах по виробництву харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів, у 5,7 раза – добувної промисловості і розроблення кар’єрів, у 2,1 раза – з водопостачання, каналізації, поводження з відходами та в 1,6 раза – з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря.

Водночас ліквідовано заборгованість на підприємствах текстильного виробництва, виробництва одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів, а також по виробництву хімічних речовин і хімічної продукції.

Вчасно не отримали заробітну плату працівники економічно активних підприємств, розташованих в Апостолівському, Павлоградському, Верхньо-днiпровському та Новомосковському районах, яким на 1 листопада п.р. не виплачено 52,1 тис.грн, 89,7 тис.грн, 660,3 тис.грн. і 1 млн.грн. відповідно, а також у м.Марганці – 717,7 тис.грн. З 20,3 тис.грн до 537,5 тис.грн збільшилась сума боргу у Дніпропетровському районі, з 44,5 тис.грн. до 568,3 тис.грн. – у м.Новомосковську. У 3,8 раза зросла вона у м.Жовтих Водах, у 2,9 раза – у м.Кривому Розі, в 1,6 раза – у м.Вільногірську.

Поряд з цим повністю виправилась ситуація у м.Першотравенську та у Царичанському районі.

Кількість працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не одержали заробітну плату, станом на 1 листопада 2015р. дорівнювала 14,3 тис. осіб. При цьому кожному з них заборгували у середньому по 9196 грн., що у 2 рази більше середньої заробітної плати в області у жовтні 2015р.

У січні–жовтні 2015р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулись 339,5 тис. домогосподарств (у 5,1 раза більше, ніж торік), призначено таку допомогу 327,8 тис. на суму 58,7 млн.грн.

Субсидії готівкою для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива у січні–жовтні 2015р. було призначено 6 тис. домогосподарств на загальну суму 8,5 млн.грн., а отримали їх 3,8 тис. у сумі 5,3 млн.грн.

Платежі населення за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення  боргів  попередніх  періодів, за січень–жовтень 2015р. склали 4022,9 млн.грн., або 93,9% нарахованих за цей період сум (торік – відповідно 2866,6 млн.грн., або 100,2%).

На кінець жовтня 2015р. населення області заборгувало 2375,5 млн.грн. з оплати житлово-комунальних послуг, крім того, 155,8  млн.грн. – за електропостачання. Заборгованість за ЖКП порівняно з вереснем п.р. збільшилась на 4,9%.

У жовтні 2015р. мешканцям регіону було нараховано 449,7 млн.грн. за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, централізоване водопостачання та водовідведення, централізоване опалення та гаряче водопостачання, газопостачання та вивезення побутових відходів (без урахування сум призначених субсидій на відшкодування перелічених видів платежів). Надійшло від споживачів зазначених послуг 339,5 млн.грн., крім того, за електропостачання – 122,1 млн.грн. Рівень оплати населенням за надані послуги (з урахуванням погашення боргів попередніх періодів) у середньому по області становив 75,5% (у жовтні 2014р. – 74,3%).

 

Ринок праці

 

За даними державної служби зайнятості, протягом січня–листопада 2015р. у регіоні зареєстровано 65,9 тис. безробітних. Їх чисельність на кінець листопада п.р. дорівнювала 34,5  тис. осіб (на 3,9% більше, ніж рік тому), з яких 62,3% складали жінки, 42,7% – особи у віці до 35 років. Кожен п’ятий безробітний мешкав у сільській місцевості, кожен четвертий мав додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

У загальній чисельності безробітних 16,1% складали керівники та менеджери, 15,6% – працівники сфери торгівлі та послуг, 14,6% – робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин, по 11,1% – кваліфіковані робітники з інструментом та фахівці.

Рівень зареєстрованого безробіття в регіоні на кінець листопада 2015р. становив 1,7% від середньорічної чисельності населення працездатного віку. У міських поселеннях цей показник дорівнював 1,6%, у сільській місцевості – 2,3%.

Потреба роботодавців у працівниках на заміщення вільних робочих місць (вакантних посад) на згадану дату зменшилась порівняно з відповідною датою попереднього року у 2 рази  і склала 3,8 тис. одиниць.

Найбільшим попитом користувались кваліфіковані робітники з інструментом (21,5% від загальної кількості заявлених вакансій), професіонали (16,5%), працівники найпростіших професій (15,3%), робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устатковання, складання устатковання та машин (13,7%),  найменшим – кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства (0,8%) та технічні службовці (2,6%).

Співвідношення між попитом і пропозицією робочої сили на кінець листопада п.р. визначило навантаження на одне вільне робоче місце на рівні 9 осіб проти 4 осіб – на відповідну дату попереднього року. За даними районних та міських центрів зайнятості, найбільш складна ситуація спостерігалась у сільській місцевості. У Васильківському районі, наприклад, на одне вільне робоче місце претендують 79 осіб, у Петропавлівському – 61 особа, у Межівському – 42 особи. Серед міст найбільше навантаження спостерігалось у Жовтих Водах – 50 осіб. Водночас у м.Павлограді згаданий показник дорівнював 3 особам, м.Кривому Розі – 5 особам.

У листопаді 2015р. за сприяння державної служби зайнятості в області було працевлаштовано 2,6 тис. осіб, що на 7,4% більше, ніж у відповідному місяці попереднього року. У загальній чисельності таких громадян 58,3% складають жінки, 43% – особи у віці до 35 років.

Рівень працевлаштування безробітних у січні–листопаді 2015р. становив 36,4% (в аналогічному періоді 2014р. – 37,1%). У містах зазначений показник знаходився в межах від 47,1% – в Орджонікідзе до 21,2% – у Жовтих Водах, у районах – від 63,9% у Дніпропетровському до 29,7% – у Покровському.

Середньооблікова кількість безробітних, які у листопаді 2015р. отримували допомогу по безробіттю із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, становила 26,3 тис. осіб. Середній розмір допомоги склав 1525 грн., що на 10,7% вище законодавчо визначеного рівня мінімальної заробітної плати (1378 грн.).

 

Демографічна ситуація

 

Чисельність наявного населення Дніпропетровської області за станом на 1 листопада 2015р., за оцінкою, склала 3258,7 тис. жителів. Упродовж січня–жовтня 2015р. вона зменшилась на 17,9 тис. осіб. Зміна чисельності населення відбулася за рахунок природного скорочення на 16,6 тис. осіб та міграційного – на 1,3 тис. осіб.

Кількість живонароджених у січні–жовтні 2015р. становила 28,3 тис. осіб, померлих – 44,9 тис. осіб.

 

Криміногенна ситуація

 

За повідомленням прокуратури Дніпропетровської області, упродовж січня–листопада 2015р. обліковано 45,2 тис. кримінальних правопорушень (що на 6,2% менше, ніж у відповідному періоді попереднього року), з числа яких 43,6 тис. виявлено органами внутрішніх справ, 1,2 тис. – органами прокуратури, 287 – органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, та 51 – органами безпеки.

Із загального числа зафіксованих правоохоронними органами кримінальних проявів 31,6% – тяжкі та особливо тяжкі (на 1 в.п. більше, ніж у січні–листопаді 2014р.).

У загальній кількості злочинів 65,3% становили злочини проти власності, 8% – проти життя та здоров’я особи, 6% – у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення, 4,2% – проти безпеки руху та експлуатації транспорту, 3,1% – проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян, 2,3% – у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, 1,9% – проти громадської безпеки, 1,6% – злочини у сфері господарської діяльності, по 1,5% – проти правосуддя, проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини) та проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина, 1,4% – проти громадського порядку та моральності.

Упродовж січня–листопада п.р. обліковано 157 очевидних умисних вбивств і замахів на вбивство, 301 умисне тяжке тілесне ушкодження та 41 зґвалтування і замах на зґвалтування (відповідно на 8,2%, 14% та 8,9% менше, ніж торік).

Порівняно з січнем–листопадом 2014р. кількість випадків крадіжок (23 тис.), шахрайств (3,1 тис.) та хабарництва (110) зменшилася на 0,5%, 22,1% та 3,5% відповідно; кількість випадків грабежів (2,3 тис.) та розбоїв (209) збільшилася на 7% та 6,6% відповідно.

Правоохоронними органами за цей період виявлено 33 особи, які скоїли злочини у складі 7 організованих груп і злочинних організацій, закінчено 7 кримінальних проваджень про кримінальні правопорушення, вчинені організованими групами і злочинними організаціями.

Кількість потерпілих від злочинів у січні–листопаді 2015р. становила 31,6 тис. осіб (на 14,5% менше, ніж у відповідному періоді попереднього року), з числа яких 12,7 тис. – жінки, 2 тис. – особи похилого віку та інваліди І і ІІ груп, 321 – неповнолітні та 187 – діти до 14 років. Найбільша кількість потерпілих – 19,2 тис. (60,6%) – від крадіжок, серед яких 39,1% – жінки (7,5 тис.).

У дорожньо-транспортних пригодах, пов’язаних зі злочинами на території області, постраждали 1,1 тис. осіб, з яких 192 (18,2%) – загинули.

Усього внаслідок злочинних діянь загинули 560 осіб, з числа яких 12,5% – у результаті нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, 36,3% було вбито.

Серед виявлених осіб (11,6 тис.), що вчинили злочини, 39,5% раніше вже ставали на злочинний шлях, з яких більш, ніж дві третини мали незняту або непогашену судимість, 10,3% вчинили злочин у групі, 8,4% знаходились у стані алкогольного сп’яніння. З числа осіб, причетних до злочинів, 12,2% – жінки, 2,7% – неповнолітні. Питома вага працездатних осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів, які на момент учинення злочину не працювали і не навчалися, становила 65,6%, безробітних – 13,4%.

 

Головне управління статистики

у Дніпропетровській області

 

 
 
Про Головне управління  ::  Діяльність Головного управління   ::  Доступ до публічної інформації   ::  Нормативно-правова база  ::  Корисна інформація
 Статистична звітність  ::  Терміни подання звітності  ::  Перепис населення 2001  ::  Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України
Новини  ::  Публікації   ::  Соціально-економічне становище   ::  Експрес-випуски ::  Пресвипуски  ::  Статистична інформація 
Замовлення статистичної інформації  ::  Конкурс на зайняття посад державної служби
Copyright © 2005-2024
Головне управління статистики у Дніпропетровській області